S.V.T. Branding & Design Group B.V. heeft in 2005/6 in opdracht van Mediveen logo’s, een huisstijl, een brochurelijn en een winkelformule ontwikkeld. De Mediq Apotheek. SVT heeft aan de klant een licentie verleend voor het gebruik van haar ontwerpen in Nederland. In 2008 verschijnen er berichten in de media dat Mediq mogelijk gaat uitbreiden naar Polen en België (ze zijn tenslotte een internationale retailer voor medicijnen). Reden voor SVT om contact op te nemen met de klant voor nadere afspraken omdat d e licentie beperkt was tot gebruik in Nederland en voor de eigen organisatie. Mediq stelt zich echter op het standpunt dat zij geen inbreuk maakt op de auteursrechten van SVT en dat er dus ook geen aanvullende fee betaald wordt (bij uitblijven van aanvullend werk).
Omdat het gebruik in Polen en België buiten de afspraken valt en de toestemming hiervoor niet gegeven is door SVT, zegt SVT in 2009 de licentie opgezegd. Volgt een rechtszaak waarbij de zaak draait of Mediq nu in strijd handelt met de licentie overeenkomst door het gebruik van de apothekers formule (logo’s, meubels etc.) in de Poolse en Belgische Mediq apotheken.
Eerst is er natuurlijk het nodige gesteggel of de werken wel auteursrechtelijk beschermd zijn, maar daar is de rechtbank snel klaar mee en SVT kan zich hierop beroepen. Dan wordt artikel 8 Auteursrecht in stelling gebracht. Mediq stelt als opdrachtgever auteursrechthebbende te zijn. Die vlieger gaat dus ook niet op. SVT kan bewijzen dat zij de makers zijn, de input van Mediq heeft nog niet tot gevolg dat zij direct maker zijn. Ook het feit dat SVT heeft toegestemd in het feit dat Mediq het merk heeft mogen registreren, houdt niet in dat zij daarbij afstand heeft gedaan van haar auteursrechten.
De rechtbank is van oordeel dat de Mediq Apotheken en Mediq N.V. in strijd hebben gehandeld met de eerder verleende licentie. De licentie was beperkt tot gebruik in Nederland (en dus tot gebruik in Nederlandse apotheken). Toestemming voor gebruik van de ontwerpen aan de Poolse en Belgische dochtermaatschappijen is in strijd met deze licentieovereenkomst. In de licentie staan ook de gevolgen als de opdrachtgever zich niet aan de voorwaarden houdt. (1) SVT is dan gerechtigd om tot opzegging van de licentie over te gaan, en (2) op overtreding staat een contractuele boete van drie keer de eerder overeengekomen vergoeding (in dit geval ruim 1.8 miljoen euro).
Omdat Mediq Apotheken en Mediq N.V. na deze opzegging de ontwerpen van SVT in de Nederlandse apotheken zijn blijven gebruiken, is dat gebruik eveneens in strijd met de auteursrechten van SVT. De rechtbank verbiedt daarom Mediq in Nederland ieder gebruik van de ontwerpen van SVT. Dit betekent onder meer dat Mediq drie maanden de tijd krijgt om de door SVT ontworpen logo’s en huisstijl uit de Nederlandse apotheken te verwijderen. Als zij daar geen gevolg aan geeft, kunnen de andere dwangsommen oplopen tot nog eens 2 miljoen euro. (Maar in die drie maanden kunnen partijen ook de zaak onderling schikken.)
En tot slot, het toetje, Mediq moet als verliezende partij de proceskosten aan SVT vergoeden, te weten ruim € 65.000, -. Slotsom, als grote professionele partij, lees goed de overeenkomsten voordat er iets getekend wordt en als je als designbureau buitenspel gezet wordt voor vervolgopdrachten, check dan nog is de eerdere afspraken.