eiser | gedaagde |
---|
Voor het woordmerk PUKKA wordt een merkregistratie aangevraagd voor tassen in klasse 18. Eiser stelt dat dit inbreuk maakt op haar logo’s. Het oudste merk (het logo hierboven) is in 1996 geregistreerd voor kleding in klasse 25 en is volgens eiser ook altijd gebruikt voor kleding en riemen. Dus inbreuk. De andere partij is het daar niet mee eens. Tassen en kleding zijn natuurlijk wel heel andere producten. De merken zijn niet identiek, dus gezien de verschillende producten zouden die naast elkaar moeten kunnen bestaan.
Uitkomst
De oppositie wordt toegewezen. Het oudere logo bestaat uit het woordelement PUKAS, een geometrische vorm (ovaal) en een soort ster. De geometrische vormen en de ster hebben geen sterke conceptuele betekenis zodat de consument dit niet snel zal herinneren. Het woordelement PUKAS is het dominante deel in het oudere logo. PUKAS stemt overeen met PUKKA.
Waren klasse 18 (reistassen) en kleding zijn soortgelijk want ze zijn gemaakt van dezelfde materialen en de consument gebruikt tassen als accessoires bij de kleding. Veel kledingfabrikanten produceren naast klassieke tassen en handtassen allerlei soorten van reistassen, koffers en accessoires zoals riemen. De producten zijn daarom eveneens soortgelijk. Merkinbreuk dus.
Partijen: The Pukka Luggage Comp vs Jesus Miguel Azpiroz Arruti
Uitspraak: GvEA 23 november 2011 – T-483/10