Het vermarkten van een geheel ander product noemen we merkextensie. Het introduceren van een merkextensie kent meer haken en ogen dan het opzetten van een lijn-/productextensie. Bij lijn-/productextensie wordt aan de huidige productcategorie alleen een nieuwe variant toegevoegd (vb Coca Cola brengt een andere Cola smaak op de markt zoals Cherry Cola of cola met minder calorieën zoals ZERO of DIET). Bij merkextensie wordt echter buiten de oorspronkelijke productcategorie gegaan, waarbij het reeds bestaande merk wordt gebruikt (dus naast frisdrank brengt Coca Cola kleding op de markt).
Ruim 20 jaar geleden zijn merkextensies voor het eerst geïntroduceerd. Men schat dat tegenwoordig 80% van alle productintroducties een merkextensie is. Belangrijk is, om eerst goed de markt te onderzoeken, voordat een merkextensie wordt uitgevoerd. Een bedrijf vergroot zijn kans wanneer er kennis en ervaring aanwezig is van het nieuwe product. Vooral als het bedrijf al eerder met succes een extensie heeft neergezet, kan het deze ervaring gebruiken.
Een andere vraag die gesteld moet worden is hoe de concurrentie op de markt verdeeld is. Bij kleding (mode) is de concurrentie hevig en zal de kans op slagen lager liggen. Echter, de grootte van een bedrijf heeft ook zeker enig invloed hierop. Een groot bedrijf zoals Coca Cola zal meer kans van slagen hebben omdat zij algemeen bekend is en dus een groot publiek kan benaderen vanwege hun uitgebreide distributienet. Bovendien hebben grote bedrijven vaak meer marketinggelden te spenderen om een campagne goed neer te zetten.
Maar er zijn ook factoren die in het nadeel van Coca Cola werken. Zo is Coca Cola een merk dat populair is bij een breed publiek. Mode daarentegen richt zich meer op een bepaalde doelgroep. Coca Cola probeert een casualachtige kledinglijn neer te zetten voor de jonge trendy mode liefhebber. Of deze kleding aanslaat heeft mede te maken met de perceptie van de Coca Cola drinker. Welke kwaliteit verwacht zij van het merk en welke outfit associeert zij met dit frisdrankmerk?
Een merkextensie zorgt ervoor dat een merk sterker wordt doordat het merk zich verbreed. Hierdoor ontstaan nieuwe eigenschappen waardoor de associatie en dus het onderscheidend vermogen wordt vergroot. Wanneer een merkextensie niet succesvol is, kan dit de waarde van een merk schaden. Het is daarom raadzaam om een ander merk te kiezen indien de extensie te ver van het moedermerk ligt of de associatie niet geschikt is (vb een Whiskymerk gaat een babylijn opzetten).
Indien een merk voor een ander product gebruikt wordt (dit geldt zowel voor merkextensie als voor productextensie), dan moet de bestaande merkregistratie wel tegen het licht gehouden worden. Want dekt de merkregistratie nog wel de nieuwe productcategorie? Een merk is namelijk geregistreerd voor een beperkt aantal waren of diensten. Het merk Coca Cola is breed ingediend in verschillende klassen omdat het merk naast frisdrank ook andere artikelen op de markt brengt voor de echte Coca Cola fan.
Maar zou het Coca Cola merk alleen voor frisdrank zijn ingeschreven (klasse 32), dan moet zij het merk ook laten registeren in klasse 25 voor kleding en schoenen. Daarnaast moet er gecontroleerd worden of er bij de extensies wel hetzelfde logo gebruikt wordt, want vaak is daar een kleur aanpassing in. Mochten er plannen zijn om het merk breder in te gaan zetten, neem dan contact op met de merkenagent om de uitbreiding van het product te bespreken.