CIRA is het Canadese zusje van de SIDN, de organisatie die de uitgifte van domeinnamen regelt. Als houder registreer je een domeinnaam bij een provider die lid is bij een Registry. In principe heeft een houder dus nooit te maken met de registry. Toch weet niet iedereen hoe dit precies werkt, dus een uitgelezen mogelijkheid voor frauderus om via phishing hun slag te slaan.
Omdat domeinnamen in Nederland tegenwoordig volop door particulieren geregistreerd worden en daar vaak gekozen wordt voor de goedkoopste (en vaak een onbekende) provider, is de kans bijzonder groot dat we in Nederland een vergelijkbare phishing actie kunnen verwachten.
Wat is phishing?
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij gebruik gemaakt wordt van een valse (identieke) website. Vooral banken hebben hier last van. Als gebruiker krijg je een mailtje om bijvoorbeeld je inloggegevens te checken op de site. Die site is niet de echte site van het bedrijf maar een kopie, waarop de gebruiker niets vermoedend inlogt met zijn eigen wachtwoord of creditcard nummer. Met deze gegevens kan de fraudeur dan makkelijk zijn slag slaan.
Hoe is phishing te herkennen?
Moeilijk. De sites zijn vaak een kopie, dus visueel is dit niet te zien (soms wel aan de URL zelf, de valse link). Als internetgebruiker moet je gewoon er altijd op bedacht zijn dat de criminaliteit zich naar een online wereld beweegt (niet alleen wat betreft counterfeit, ook gewoon om je privé op te lichten). Bedenk dat officiële (of financiële) organisaties nooit persoonlijke (financiële) gegevens opvragen zoals Pincodes, creditcardgegevens etc. Mailtjes zijn verdacht als er dreigementen in staan als je niet direct reageert en er een link wordt gegeven om te gebruiken (die link leid je namelijk naar een valse website). Ook telefoonnummers kloppen niet, dus bel gewoon je eigen contactpersoon. Te laat en al iets afgegeven, bel dan direct je bank om je creditcard te laten blokkeren.)