Opeisen van een domeinnaam kan via een simpele UDRP procedure, maar niet altijd. In 2020 wordt gelanceerd, een online webshop met allerlei soorten snacks en snoepgoed. Het bedrijf laat haar logo SNACKJE registreren in de Benelux en de handelsnaam inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
Gedaagde heeft 15 jaar eerder (in 2005) de domeinnaam geregistreerd. De domeinnaam verwijst naar een pay-per click website met links naar andere bedrijven die ook snacks aanbieden. Inbreuk stelt eiser. Als schikkingsvoorstel checkt gedaagde bij eiser of die de domeinnaam wil overnemen voor € 10.000,-.
Uiteindelijk wordt de eis afgewezen. Bij inbreuk op een .nl domeinnaam moet je namelijk bewijzen dat de registratie of het gebruikt van de domeinnaam te kwader trouw is. De domeinnaam is veel eerder geregistreerd, dus daar heeft eiser niets aan, hij moet dus bewijzen dat het gebruik te kwader trouw is. SNACKJE is een gewoon Nederlands woord. Daarom zijn links naar bedrijven die ook snacks verkopen niet een vorm van gebruik te kwader trouw. Het aanbod van verweerder om de website over te dragen voor € 10.000,- kwam pas na de indiening van de eis, dus niet relevant. De eis wordt afgewezen.
Wijze les: gaat het om oude domeinnamen, of juist heel beschrijvende domeinnamen, ga er dan niet blindelings vanuit dat deze opeisbaar zijn.