Auteursrecht, portretrecht en parodie – leden Koninklijk Huis

Parodie

Op de website van de RVD zijn de officiële foto’s te vinden van leden van het Koninklijk Huis. Hierop rust auteursrecht dus voor gebruik, is toestemming nodig.

Majesteitsschennis is volgens ons wetboek nog altijd strafbaar, maar op TV zien we soms een parodie op ons Koningshuis. Mag dit dan wel?

Op de website van de RVD zijn de officiële foto’s te vinden van leden van het Koninklijk Huis. Hierop rust auteursrecht dus voor gebruik, is toestemming nodig. Gebruik van zelf gemaakte foto’s is ook niet altijd mogelijk. Al eerder heeft het Europese Hof zich uitgelaten over het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer (bij bekende mensen). Prinses Caroline van Monaco was naar het Hof gegaan om een verbod te krijgen tegen de roddelpers in Duitsland. De foto’s waren genomen in een privé setting (privé zwembad). De bescherming van de privacy woog in dit geval zwaarder dan het beroep op de vrijheid van meningsuiting.

Het Koninklijk Huis en de RVD voeren een veel minder streng beleid met betrekking tot kunstuitingen. Afbeeldingen van de koningin komen in menig kunstwerk voor (van Andy Warhol tot aan Herman Brood). Zolang de producten maar niet commercieel geëxploiteerd worden, lijkt er veel te mogen.

Satire – parodie: Majesteitsschennis is in ons wetboek nog altijd strafbaar (art 111/112) Str. Een wet uit 1811. De ratio ervan is, dat de vorst een personificatie is van de staat, en een aanval op de vorst is een indirecte aanval op de staat. Het beledigen van de koning wordt gestraft met een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

In de provotijd komt er een omslag. Satire is niet langer een aanklacht tegen de staat, maar meer een vorm van humor. Ook toen waren er nog duidelijk grenzen. In 1972 kreeg de VPRO nog een officiële waarschuwing omdat in de Barend Servet Show Koningin Juliana werd neergezet als een ‘spruitjes koningin’. Tegenwoordig lijkt er meer waarde gehecht te worden aan de vrijheid van meningsuiting, waarbij het duidelijk is dat het om satire gaat.

Zo zorgde het filmpje van Lucky TV over het vermeende staatsbezoek van onze koningin, Willem-Alexander en Maxima aan Papoea Nieuw Guinea wel voor veel ophef. Het hoofd van de koningin was geplakt op het lichaam van een oudere vrouw. Tevens zien we een blote Willem-Alexander met peniskoker en Maxima op haar rug als naakte vrouw vastgebonden aan een paal. Ook dit keer bleef een officiële waarschuwing uit. (bron beeld; Youtube- Lucky TV)

Over Abcor

Abcor is gespecialiseerd in het aanvragen van merken- en modelrechten. Dit doen wij in de wereldwijd voor zowel het MKB als internationale bedrijven, maar vaak start alles met een eerste Benelux aanvraag. Doel is de klant te ontzorgen en daarom verzorgen we alle stappen, van eerste advies wat aan te vragen en hoe tot aan de registratie.

Naast het aanvragen van merken, beheren wij ook de portefeuilles voor onze klanten. Wij zorgen ervoor dat merken op tijd worden vernieuwd, dat de juiste organisaties worden betaald (gezien de vele frauduleuze bedrijven) en ondersteunen wij onze klanten bij kwesties.

Daarnaast zijn we sparringpartner van onze klanten bij nieuwe producten en hoe nieuwe ideeën vorm te geven en te claimen.

Onze diensten

Nieuwsbrief: Abcor’s ABC-tje

Een korte introductie tekst over de nieuwsbrief waarin je uitlegt wat het is. Hoe je direct de nieuwste editie kunt lezen en hoe je je kunt abonneren. En klik hier voor alle nummers.

Oa. in dit nummer:
• EUIPO vs Mora TV: weigering geluidsmerk
• Jägermeister vs Alte Heiler: stop Russische copycat
• Stichting Nederlandse Top 40: gericht op Benelux?
• Tijdschrift HART vs Hermitage: soortgelijkheid
• Monique Granneman: nieuwe partner Abcor

Meld u aan voor Abcor's ABCtje